BONAIRE: FOOD!

Bonaire en haar mensen zijn zonder twijfel erg gepassioneerd over hun eten en drinken. De machtige Caribische Zee biedt het eiland een grote verscheidenheid aan overheerlijke, verse vis en ander heerlijk zeevoedsel. Op het land, enigszins verborgen voor het publieke oog, maakt lokale landbouw het mogelijk om verschillende soorten fruit en groenten te verbouwen. De oogsthoeveelheden zijn afhankelijk van de impact van het regenseizoen. Bovendien voorzien boten van het vasteland van Venezuela ons eiland van tal van andere producten, zoals tropisch fruit en groenten. Als bezoeker van onze kleine oase zal de meeste van uw aandacht uitgaan naar grote, beroemde kustrestaurants, trendy foodtrucks en grote commerciële supermarkten. Het is jammer dat de meeste van deze plaatsen geen podium bieden voor authentieke Caribische gerechten en producten. Maar als je grondig zoekt, buiten het reguliere gebied, zullen er leuke (kleine) lokale zaakjes opduiken. De meeste van deze plaatsen zullen je het gevoel geven dat ze niet vanuit een financieel oogmerk werken, maar uit een vooral gepassioneerd standpunt. We hebben voor onze gasten rondgereden en onderweg prachtige lokale schatten ontdekt, waar we erg enthousiast van werden. Al benieuwd? Goed, hieronder vind je een overzicht van onze ontdekkingen. Ja, bedank ons ​​later maar… 🙂

1. “THE SMALLEST SHOP IN TOWN” – Kaya Industria 29

Onze eerste halte is waarschijnlijk meteen een van onze favorieten. Deze leuke, humorvolle dame opende onlangs haar bedrijf, ongeveer 4 maanden geleden. Ze verkoopt zelfgemaakte verse sappen gemaakt met echt vers fruit. Ze zijn ijskoud en verkrijgbaar in verschillende heerlijke smaken, zoals passievrucht, limoen en tamarinde voor slechts $ 2 per fles. Haar bedrijf bestaat uit een koelbox, een stoel, veel passie, een vriendelijke glimlach en de buitenlucht.

Het is een echt familiebedrijf, de dame op de foto werkt samen met haar moeder en zus. Ze bereiden de sappen thuis en verkopen ze op verschillende plaatsen op het eiland. Haar moeder vind je in de stad, op de Kaya L.D. Gerharts en haar zus zit op de Kaya Korona.

Open: dagelijks 08:00-13:30 uur (of zolang de voorraad strekt)

“Ik hou van mijn werk, elke dag ontmoet ik allerlei soorten mensen. Bovendien vind ik het leuk dat ik niet voor een baas werk!”

2. “E TERAS” – Kaya Nikiboko Zuid 8

Als je over de Kaya Nikiboko-Zuid rijdt, kun je dit felblauwe restaurantje bijna niet missen. Heerlijke salsa, bachata, merengue en andere warme ritmes zullen je oren kietelen bij het betreden van deze authentieke Caribische plek, die al meer dan 14 jaar bestaat. Ze serveren er verschillende soorten “Kuminda Krioyo” (lokaal eten), variërend van kip-, geit-, koe- en visstoofpotjes tot gebakken verse “Piska Korá” (Red Snapper), met creoolse saus, rijst, aardappelen en salade, voor zeer redelijke prijzen. Bovendien bereiden ze ook internationale gerechten zoals hun beroemde Pasta Alfredo. Je kunt ervoor kiezen om aan een van de tafels in hun gezellige ‘tuin’ te gaan zitten, of aan de bar, onder begeleiding van de lokale bevolking die met je socialiseert. Op vrijdag en zaterdag organiseren ze vaak een “in-house karaoke” en livemuziek, gespeeld door lokale bands.

Open: donderdag en zondag 10:00-23:00 uur en vrijdag en zaterdag 10:00-03:00 uur

“We zien allerlei mensen bij ons binnenkomen, zowel toeristen als eilandbewoners. Wij serveren lokale Antilliaanse, maar ook internationale gerechten. Geen dag is hier hetzelfde, wat we erg leuk vinden”

3. “MI BANANA” – Kaya Nikiboko Noord 42

Voor degenen die de echte authentieke Colombiaanse sfeer willen ervaren, is er Mi Banana. Mooie Colombiaanse en internationale gerechten, bereid met verse vis, vlees, rijst, groenten, bonen, salades, gebakken banaan, zelfgemaakte sauzen, et cetera. Elf jaar geleden openden ze hier hun deuren en harten, voor alle hongerige klanten die behoefte hadden aan een uitstekende, eerlijk geprijsde maaltijd. Toen we de barmannen vroegen om een foto te maken, haalde de dame in het roze alle personeel uit hun kookkamer en poseerden ze trots voor ons!

Open: dinsdag tot en met zondag 11:30-15:00 uur en 18:00-22:00 uur

4. “DIVI DIVI BAR RESTAURANT” – Kaya Dr. Hernandez

Een sprankelend lokaal verzamelpunt in het kleurrijke Antriol. Om maar een paar gerechten te noemen die ze serveren: Kabritu (geit), piska salu (gezouten vis), bakiyou (gestoofde vis), rabu di baka (ossenstaart), galina (kip), ribben en papaya stoba (gestoofde papaja) die worden geserveerd tot 20:00 uur. Het kleine gele gebouw heeft een typisch Bonairiaanse uitstraling en is zo’n 8 jaar geleden overgenomen door de huidige eigenaar. Ze vertelden ons hartstochtelijk over hun eten en de georganiseerde evenementen. Het happy hour van vrijdag wordt meestal bijgestaan door de lokale band “Trio Los Amigos” en er is ook geregeld een karaokeavond. Op zondag hebben ze een “picknick” met verschillende hapjes en drankjes tot een uur of 3 in de middag.

Open: maandag tot en met zaterdag 10:00 tot laat, zondagen 07:00-15:00 uur (of later)

5. “MATI’S PLACE” – Kaya Korona/Kaya Nikita 5 (next to Flamingo TV)

Bij deze verborgen parel serveert men smaakvol Surinaams / Javaans eten dat al je zintuigen positief zal doordringen. We werden bediend door een opgewekte man die een van de eigenaren bleek te zijn. Hij vertelde ons over hun specialiteiten zoals “Bami Kip” (gekruide spaghetti met gemarineerde kip), “Nasi Kip” (gekruide rijst met kip), Roti (wrap met een mix van ei, curry, groenten, kip), saoto soep en verschillende soorten heerlijke Surinaamse sandwiches met kip, vis, ei en vlees. De prijzen zijn zeer gunstig en variëren van $ 4 voor een sandwich tot $ 7/8 voor een kleine portie bami of nasi en rond de $ 13 voor een (zeer) grote bami- of nasischotel.

Mati en zijn vrouw openden ongeveer 3,5 jaar geleden hun bedrijf. Daarvoor woonden ze in Rotterdam, Nederland. Mati woonde al eerder op Bonaire, maar verhuisde in 1989 naar Nederland. Hij komt oorspronkelijk uit Suriname. Hij werkte vroeger als sterrenchef en zijn vrouw had haar eigen schoonheidssalon in Rotterdam, maar zij kozen ervoor om op dit prachtige eiland te wonen. Ze bereiden hun eten met liefde en passie en dat proef je! Ook al is het restaurant niet zo opvallend gelegen voor de buitenwereld, ze hoeven niet echt te adverteren, aangezien onze klanten dit doen als ze over Mati’s Place praten.

Open: dinsdag tot en met zaterdag 7:30-16:00 uur

“Ons restaurant loopt uitstekend en we houden van wat we doen!”

6. “ZARPIN L.V.V. PARADISE” – Kaminda Lac 18

Let op, want deze viswinkel verdient de volledige aandacht! Elke liefhebber van verse vis zal alles wat dit familiebedrijf te bieden heeft, omarmen. Dagelijkse verse vangsten pronken in de vitrines en wachten op jou om te worden geconsumeerd. Superverse tonijn, snappers, mahi-mahi, barracuda, purunchi en vele andere soorten die die ochtend in de opslag worden bewaard, worden verkocht voor prijzen waar onze supermarkten zich voor zouden moeten schamen. Vijf jaar geleden gingen ze open. Naast vis verkopen ze ook biologische producten van eigen bodem. We spraken met een van de zoons en zijn moeder, die met een grote glimlach en veel enthousiasme naar ons toe kwamen.

Ze vertelden dat ze met de vishandel zijn opgegroeid en het echt een deel van hun leven uitmaakt. Ze weten precies wat ze verkopen en waar het vandaan komt. Ze brengen vis binnen die ze zelf vangen maar ook die ze bij andere lokale vissers halen. Bovendien bezitten ze een stuk land waar ze verschillende soorten biologische groenten en fruit verbouwen, zoals komkommer, okra, paprika, spinazie, chilipepers, banaan, limoen, watermeloen en vele andere producten. Verder houden ze geiten en kippen die ze ook gebruiken voor de vleesproductie.

Open: maandag tot en met vrijdag 08:30-12:30 uur en 15:00-18:00 uur

“Ik hou eigenlijk van alles aan mijn werk, het is mijn passie: vis vangen en klaarmaken, op mijn land werken en omgaan met alle verschillende soorten klanten die in onze winkel komen.”

7. “CHACHO’S SEAFOOD RESTAURANT” – Kaya Papa Cornes 33

Onlangs geopend en het wordt steeds populairder! Dit unieke concept werkt als volgt: je parkeert je auto, wandelt het gezellig ingerichte blauwgekleurde restaurant met airconditioning binnen, wordt met een glimlach bediend door hun vriendelijke personeel, kiest een van de verse vissen in hun vitrine (de prijs is gebaseerd op het gewicht van je vis), voeg extra rijst, friet, pompoen, groenten, sauzen en/of casave toe, gaat dan zitten en wacht op het feestmaal. Hun specialiteiten zijn funchi hasa (gebakken maïsbrood), eendaagse gemarineerde baracuda-in-knoflooksaus en balchi di buni (tonijnbal). Ze serveren grote, royale hoeveelheden eten, tegen zeer redelijke prijzen. We spraken met de manager die ons trots uitlegde hoe alles voor hem samenkomt.

Ze zijn in april 2017 geopend en het is een echt familiebedrijf. De vader van de familie is een visser, hij vangt en maakt ook de vis klaar in de restaurantkeuken. Het gezin houdt van het sociale aspect van het werken met verschillende soorten mensen: collega’s, klanten en leveranciers. Ze zijn van plan om vanaf november ook ’s avonds later open te blijven.

8. “Tha Toko” – Kaya Korona 1

Soms moet je jezelf even verwennen en gelukkig is er dan “Tha Toko”, waar een verscheidenheid aan ijskoude, zelfgemaakte $ 1 “Lee Cups” (lokale term voor ijsjes en sorbets met vers fruit) op je wachten. Ze zijn er in verschillende fruitige, romige smaken, zoals mango, banaan, peer, ananas, pindakaas of pistache. Probeer daarnaast hun lokale pudding “Kesio”, die uitstekend als dessert kan functioneren!

Open: dagelijks 12:00-16:00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *